Projekt edukacyjny dla uczniów Gimnajzum Sportowego

Projekt edukacyjny w Gimnazjum Sportowym

„Wiem co jem i co kupuję czyli zdrowie na talerzu”

W naszym życiu coraz większe znaczenie nabiera odpowiednie podejście do tematu zdrowia rozumianego jako stan równowagi organizmu. Odpoczynek, unikanie bądź umiejętne radzenie sobie ze stresem, chwile relaksu są w tym kontekście bardzo istotne. Równie ważne jest to w jaki sposób podchodzimy do tematu właściwego odżywiania. Co, kiedy oraz w jakich ilościach spożywamy są kluczowymi pytaniami, które musimy sobie postawić. Bez znajomości odpowiedzi nie możemy jasno stwierdzić, że prowadzimy zdrowy tryb życia. W celu zwiększenia naszej świadomości postanowiliśmy zaproponować uczniom wzięcie udziału w tym projekcie.

Tematyka szczegółowa projektu:

  1. Zdrowe menu – przygotowanie teoretyczne i praktyczne przykładowego menu [potraw] dla uczniów i rodziców

Lider: Głowacki Andrzej

Zespół: Niemyjska, Kowalczyk, Krasowska, Kubiak, Antonowicz

  1. Zasady prawidłowego odżywiania – prezentacja dla uczniów, rodziców i nauczycieli

Lider: Kozłowska Ela

Zespół: Kozłowska, Szulc, Jarmuł, Grzonkowska, Markowska, Staszczyk

  1. Diagnoza środowiska szkolnego w zakresie odżywiania – ankieta oraz opracowanie i prezentacja wyników

Lider: Bryk Artur

Zespół: Dąbrowska, Nowakowska, Szmidke, Damaske, Krukowska, Frąckowiak

  1. Chemia w jedzeniu - dodatki do żywności i ich wpływ na organizm

Lider: Wypych Adam

Zespół: Zalewski, Urbanowicz, Baranowski, Tomaszewski, Smentek, Jacheć, Siedlecki, Brzeziński

  1. Dieta a aktywność fizyczna

Lider: Glazer Arkadiusz

Zespół: Dobrzyński, Rumocki, Kotaś, Popielarski, Szymański, Wysiecki, Krawczyk, Branach

  1. Zdrowe zamienniki – słodycze na owoce itp.

Lider: Pipała Patrycja

Zespół: Meyer, Górska, Janiszek, Borkowska, Zakaszewska, Koperczak

  1. Jak prawidłowo odczytywać etykiety i je interpretować

Lider: Kochel Mieczysław

Zespół: Rybałow, Gełdon, Porada, Ligęza, Czarnecka